vrijdag 21 oktober 2011

Mijn ingezonden brief in Libelle #43

Mijn dappere dochter
Eigenlijk weten we het al een paar jaar. Het haar van onze mooie dochter van twintig zal eraf moeten. Voor de behandeling van haar huidkanker. We proberen het moment van kaal scheren voor ons uit te schuiven, maar na de dertiende operatie adviseert de chirurg om toch serieus na te denken over het kaal scheren van haar hoofd en het behandelen van haar gehele hoofdhuid. 

Lotte komt al snel tot de conclusie, dat de tijd er rijp voor is, maar zit met veel vragen waar ik ook geen antwoord op heb. Ik ga meteen zoeken op internet en pleeg wat telefoontjes. Na een paar dagen weten we al veel meer en zitten we al gauw in het Roparuncentrum bij de haarwerkstudio. De lieve man, die ons daar helpt, laat Lotte volledig in haar waarde. We zoeken nog twee buff's (hoofddoekjes) uit, zodat ze alvast wat kan wennen als ze geen zin heeft in een pruik.

Dan stort ze even in en huilt dikke tranen. Dat mag, meisje! Je bent zó sterk, zó moedig. Het is een beladen middag, maar ook een hele mooie.

Ik maak staartjes van Lotte's haar, voor de stichting Puik voor elkaar. De verpleegkundige knipt de staartjes af met een verbandschaar. Ik schrik van het resultaat en als de verpleegkundige de tondeuse gaat halen, breken bij ons de tranen door. Na afloop mogen we naar een aparte kamer, maar dat wil Lotte niet. "Mam, als ik dit al niet durf, dan lukt het buiten straks helemaal niet!" Wat een dapper kind.

In de weken hierna volgen twee ronden PDT-behandelingen, die niet altijd even pijnloos zijn. Lotte slaat zich er geweldig doorheen. De derde ronde volgt nog, maar we houden goede moed. We zijn er nog niet. Maar mijn dochter kómt er wel!

~.~.~.~.~.~.~

Het vervolg
De derde PDT-behandeling was extreem pijnlijk. Daar denken we liever niet aan terug, maar deze drie behandeling hebben wel veel resultaat gehad. Helaas zijn er twee plekjes in haar haargrens die òf niet mee behandeld zijn òf niet gereageerd hebben. Deze twee plekjes en een plekje boven haar lip worden aanstaande maandag verwijderd.
Haar haar groeit snel en sinds een weekje gaat DD zonder hoofdbedekking naar buiten, mits het niet te koud is!

Libelle
Mijn complimenten aan de tekstschrijvers bij Libelle. Ik had (in twee etappes) een lang verhaal geschreven over DD en de operaties en behandelingen. De tekstschrijvers hebben er deze ingezonden brief van gemaakt. Die behoorlijk ingekort is, maar wel de essentie weer geeft. Ik ben trots op mijn dochter en trots op het feit, dat Libelle het verhaal goed/ontroerend/mooi genoeg vond om te plaatsen èn te belonen met dit mooie kettinkje.

25 opmerkingen:

 1. Ben er stil van, en die ketting is verdiend, en eigenlijk 2 1 voor jou als dappere lieve zorgzame moeder, maar ook voor je dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh lieve Quibi, de tranen rollen over mijn wangen bij het lezen van dit stukje, nu jullie hebben dat mooie hangertje verdient, Lotte voor haar moed en doorzettingsvermogen en jij omdat je al die tijd niet van haar zijde bent geweken! Ik wens jullie allebei sterkte met de laatste loodjes, groetjes
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Natuurlijk heb ik de "verhalen" op je blog al gevolgd. Maar nu de samenvatting. Heel bijzonder. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Ik wens jullie beiden heel veel sterkte.
  lieve groetjes Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jullie hebben het dik verdiend. Ik hoop dat dit een beetje steun voor julie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo stil in mij, heb nergens woorden voor, wat zijn jullie dapper.
  Hou moed hoor want wat is een mens zonder hoop.
  jane

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tini zegt:
  Wat geweldig wanneer een jong meisje dit moet ondergaan haar moeder er helemaal voor haar is...mee huilt...en trots op haar dochter is.

  sterkte in deze pijnlijke strijd, beterschap toegewenst en t allerbeste voor dochter en haar moeder.
  Tini.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldige vrouwen zijn jullie!
  Alle goeds en gezondheid voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. met tranen in m'n ogen lees ik dit verhaal..... STERKTE !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik was helemaal ontroerd door het verhaal wat ik vanmiddag las, toen zag ik ineens je naam staan onder de brief, ik wens jullie allemaal en vooral je dochter heel veel sterkte en beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. piep
  wens uit heel mijn hart dat de twee plekjes de laatste hindernis zal zijn, wzt een moedige meid, die gesteund wordt door sterke mensen

  knuf mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Annemieke Heitlager21 oktober 2011 om 19:43

  Ook ik ben hier even helemaal stil van. Ik heb je verhaal met tranen in mijn ogen gelezen. Ik had geen idee. Wat zijn jullie dapper zeg! Ik wens Lotte heel veel beterschap! Sterkte
  Liefs Annemieke Heitlager

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nogmaals heel veel sterkte voor jullie beiden ( en verdere familieleden !)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd .

  liefs joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik weet heel goed wat je door maakt mijn zoons haar moest er ook af hij kreeg gemoo en zijn haar viel af hij vroeg mij mam scheer maar af met tranen heb ik het toen gedaan het deed mij veel pijn daarom wens ik je heelveel sterkte toe groetjes annie.v

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Libelle 43 lag hier nog niet in de winkel.
  Sterke dames zijn jullie allebei! Ik hoop ook dat het maandag de laatste operatie is ...
  En ik vind het wel jammer dat je er morgen niet bij bent!
  Maak er toch een goe weekend van!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jeetje zeg, wat een verhaal. Heel veel sterkte toegewenst voor jullie beide!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. dapper dat je hebt ingestuurd en daarmee veel mensen laat meeleven. Niet alle mensen kunnen zo open zijn en kunnen het onder woorden brengen. Maar dit verhaal is het waard om gelezen te worden. Chapeau voor je dochter en ook voor jou. groeten van liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heel dapper dat je het hebt ingestuurd en dat je zo mensen laat weten, wat er door jullie heen gaat, menig geen kan daar sterkte uit halen en moed.
  Ik kijk uit naar volgende week zaterdag, om dat eindelijk Lotte te mogen ontmoeten, en jou en je moeder weer te zien.
  Neem van de week contact met je op, waar en hoe we elkaar ontmoeten
  Knuffel Joke en vertel Lotte maar dat zij voor mij een voorbeeld is.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. pfeww, wat een verhaal, ik wens jullie zo ontzettend veel beterschap. Dit is echt niet makkelijk voor jullie om mee te leven. Ik wens jullie allemaal heel veel gezondheid toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heel veel sterkte Yvonne en Lotte, en ja Yvonne je dochter komt er wel met al jullie liefde...

  Ik weet ook heel goed wat je meemaakt,voor mij is het 12 jaar geleden dat mijn enig kind kanker kreeg en zijn haar was toen voor hem het ergste, dat het ging uitvallen, maar de behandeling werd nog zwaarder en heeft 1 jaar geduurd maar ik heb hem nog.....maar zijn leven is verwoest door die vreselijke ziekte....iedereen is niet even sterk...
  Lieve groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Lieve Quib,

  hartstikke fijn dat Libelle je verhaal op waarde
  wist in te schatten.
  Het kettinkje is dan ook wel verdiend.
  Zoals je weet blijf ik je volgen (ook op FB)

  knuffel,

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Och meid ik lees met tranen in mijn ogen je verhaal, heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

  Gr Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Oh wat heftig he allemaal. Heb er weinig woorden voor, lees vanaf de zijlijn zo af en toe je verhaal. Het is niet leuk, maar soms moet je door die zure appel heen bijten. Fijn dat je door de Libelle toch een stukje erkenning krijgt voor de rot tijd waar jullie doorheen moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. wat moedig dat je het hebt ingestuurd! en voor velen een voorbeeld denk ik waar je ook kracht uit put! Immers als zij en jullie het kunnen...kan die en die het ook (denkt men in zichzelf dan he). Heel veel kracht voor de laatste loodjes! Voor jullie allemaal!
  Groetjes, Marianna

  BeantwoordenVerwijderen