zondag 26 oktober 2014

Herfstvakantie in Berlijn

Spannend
Het was even spannend of we afgelopen maandag naar Berlijn konden gaan met de trein. Treinpersoneel staakte vanaf vorige week vrijdagavond tot en met maandagochtend 20 oktober 04.00 uur. En wij hadden de trein van 09.01 uur... Gelukkig hielden zij zich aan hun woord en vertrokken wij op tijd naar Berlijn. Waar we (manlief, paps, mams en ik) ook op tijd aan kwamen!


Muur van chocolade bij Fassbender und Rausch
De sleutel van ons appartement konden we ophalen bij de Poolse delicatessenwinkel om de hoek. Prachtig appartement, van de meeste gemakken voorzien en (zoals later bleek) met zalige bedden! Koffers uitpakken en naar de supermarkt. Een gigantisch grote Edeka met een zeer ruim assortiment!

Rondje voormalig oost-Berlijn
Dinsdag hadden wij prachtig weer en begonnen wij aan ons rondje voormalig oost-Berlijn. Drie jaar terug zijn we de synagoge niet in geweest, dus daar wilden we nu wel in. Ik moet zeggen dat ik daar wat anders van verwacht had.Op Unter den Linden staat een gebouw dat Die neue Wache heet. Een indrukwekkend gebouw met een aangrijpend beeld van een moeder met haar dode zoon. Ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers.


Die neue Wache
We liepen natuurlijk ook langs het slot in aanbouw en de Berliner Dom.Via veel bekende gebouwen en ambassades kwamen uiteindelijk bij het Holocaust monument. Indrukwekkend, zeker als je een klein stukje verder loopt en dan tussen de zuilen doorloopt. Maar we waren zo moe van het wandelen, dat we er maar even op gingen zitten.


Mams en paps bij het Holocaust monument
Toen de hoek om naar de Brandenburger Tor. Ook daar op een bankje gezeten om het monument te bekijken.
De Brandenburger Tor
Hierna waren we wel zó moe, dat we besloten naar het appartement terug te gaan en daar lekker thee te drinken. 's Avonds zijn we uit eten geweest bij een restaurantje op de Hackeser Markt. Erg gezellig! Lekker gegeten en toen terug naar het appartement voor een goede nachtrust!

Joods Historisch Museum
Woensdag is een wat druilerige dag en we hebben wel een regenjas of parapluutje nodig. Vanwege het weer hebben we er voor gekozen vandaag naar het Joods Museum te gaan. Ik vind het een prachtig museum, indrukwekkend, ontroerend en informatief. Het doet wat met je....

De verloren zielen in het museum
Na een dikke drie uur verlaten we het museum. We nemen de metro tot de Kurfürstendamm. De Gedächtniskirche vind ik er overdag minder mooi uitzien dan 's avonds. Maar goed, smaken verschillen :). Daarna is het wel weer tijd om naar het appartement terug te gaan. Op de terugweg lopen we langs de supermarkt om inkopen te doen voor ons avondeten. Morgen weer een nieuwe dag!

Vanaf onze eerste vakantie hou ik altijd een vakantieschrift bij waar ik al onze bezigheden in op schrijf en natuurlijk ook andere dingen die vermeldenswaardig zijn. 's Avonds wordt het al door manlief gelezen! Naderhand dient het weer als geheugensteuntje bij het maken van het vakantiealbum.Niet zoveel lopen...
Vandaag willen we niet zo veel lopen, dus nemen we een stukje bus 100 naar Alexanderplatz. Daar zie ik het Rote Rathaus liggen en daarachter ligt het Nikolaiviertel. Daar kijken we lekker rond en gaan eten bij een restaurant aan het water waar ze zalige worst, maar ook goulash serveren!! Daarna gaan we naar de Potsdamer platz, waar we de Arkade (winkelcentrum) bezoeken en ook het Sony Centre.


Dak van het Sony Centre
Hierna besluiten we de metro te nemen naar Nordbahnhof om naar de restanten van de Berliner Mauer te gaan kijken aan de Bernauerstrasse.Indrukwekkend! Ze hebben dit groter, mooier en completer gemaakt dan drie jaar geleden toen we hier ook waren. Met ook audio- en videofragmenten erbij. Het is toch onvoorstelbaar dat je hier niet gewoon kon lopen en dat nog maar 25 jaar geleden! Op 9 november is het dit jaar 25 jaar geleden dat de muur is gevallen.


Pim Paparazzi in actie
Rondvaart
Vrijdag hebben we niet zoveel energie meer. 


Gezellig in de bus met mijn nieuwe poncho aan!
We nemen dus de metro en de bus naar de rondvaartboten en gaan een uurtje varen langs wat bezienswaardigheden in de stad. Op de boot drinken we lekker warme chocolademelk, want het is best koud buiten!


Voor Pim Paparazzi is dit een een heus el dorado!Na de rondvaart gaan we op de Alexanderplatz de Galeria Kaufhof even in en vergapen ons aan allerhande mooie dingen. Dan wat eten en naar het appartement. Lekker thee drinken en daarna eten kopen voor vanavond en de koffer inpakken.


Fernsehturm
Huiswaarts
Zaterdagochtend vertrekken we op tijd naar het station voor de trein naar huis. Op het Hauptbahnhof kopen we lekkere broodjes voor onderweg en zodra de trein komt, stappen we in en vertrekken we mooi op tijd!In Duitsland lopen we wat vertraging op, maar dat komt in Nederland wel weer goed. Totdat we in Amersfoort een half uur stil staan. Ach, we zitten warm, droog en gezellig dus we wachten rustig af. Ook nu reizen we maar via Amsterdam en uiteindelijk zijn we maar een half uurtje later thuis dan gedacht.

We kunnen terug kijken op geweldige dagen! Ik vond het heel bijzonder dit te mogen beleven met mijn ouders!

4 opmerkingen:

 1. Ziet eruit als een leuke City trip. En grappig, mijn gade zat ook maandag in de trein naar Berlijn. Niet alleen maar met een hele groep WO1 belangstellenden. Geen last gehad van luidruchtige heren ( LOL ). Groetjes Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke dagen hebben jullie saampjes doorgebracht. Ook ik schrijf een soort "dagboek/journaal"als we op vakantie zijn, makkelijk om alles terug te zien wat en waar we zijn geweest.

  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit zijn dagen en herinneringen om te koesteren.Mooi !!!
  Is voor ons ook alweer 4 jaren geleden dat we er waren,maar met het zien vd foto`s...begint het weer te kriebelen om terug te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jullie staan er allemaal zo leuk op ;-)
  Was zeer de moeite waard... die indruk kreeg ik al ;-)
  KUS

  BeantwoordenVerwijderen